COMPLIANCE PENAL

 Què és un “MODEL DE PREVENCIÓ i DETECCIÓ DE DELICTES ”

Un conjunt de normes, procediments i actuacions internes de vigilància i control que han de dur-se a terme per a prevenir o, almenys, reduir raonablement el risc de comissió de delictes.

 

EN QUÈ CONSISTEIX:

  1. S’ha de traçar el mapa de riscos: la determinació de quins delictes i amb quina probabilitat és possible que es cometin en l’empresa.
  2. S’ha d’establir un conjunt de protocols per a fer front a tals riscos (normes, procediments).
  3. L’ òrgan de supervisió:
    a) Ha de disposar d’un reglament de funcionament.
    b) Ha de disposar-se també de mecanismes d’obtenció d’informació i de reacció ràpida.
    c) Ha de tenir assignats els recursos necessaris per a poder impedir la comissió dels delictes.
  4. Així mateix, ha d’existir un sistema disciplinari per a sancionar l’incompliment de les mesures establertes en el model.
  5. El Resultat final:

El resultat de l’anàlisi de l’empresa és una espècie de Manual d’instruccions QUE HA DE LLIURAR-SE A TOTS ELS COMPONENTS DE L’EMPRESA I COL•LABORADORS.

 

POT REALMENT CONDEMNAR-SE PENALMENT A UNA PERSONA JURÍDICA ENCARA QUE SIGUI DE PETITES DIMENSIONS?

 

Encara són molts els administradors de societats mercantils que no saben que des de finals de 2010 el Codi Penal ve establint la responsabilitat penal de les pròpies persones jurídiques (societats, associacions, fundacions) pels delictes comesos pels seus administradors, directius i empleats, i que des de la reforma del codi penal del 2015, la imputació de les persones jurídiques està desenvolupada i és totalment exigible.

Això és així perquè actualment les condemnes són poques però ja hi ha molts casos d’imputacions penals de persones jurídiques grans i de pimes.

 

I la petita empresa també?

Sí, el nou text no distingeix. Tan sols eximeix d’una concreta obligació (la de disposar d’un òrgan de vigilància específic) a les empreses autoritzades a presentar un compte de pèrdues i guanys abreujat. Però fins i tot aquestes es troben obligades a tota la resta.

 

Exclou aquesta responsabilitat la responsabilitat penal dels administradors, directius i empleats?

No, la responsabilitat de la persona jurídica és acumulativa a la de les persones físiques. Pot determinar-se la responsabilitat penal d’un administrador d’una petita, mitjana o gran empresa i també la responsabilitat penal de la societat.

 

Què ha de succeir perquè la persona jurídica sigui responsable?

 

Que una o diverses d’aquestes persones físiques cometin el delicte en nom o per compte i en benefici de la persona jurídica. Però no fa falta que persegueixin el benefici de la persona jurídica: pot succeir que persegueixin el seu propi benefici i que el de la persona jurídica sigui secundari o indirecte.

 

Quines conseqüències té l’atribució de responsabilitat penal a una persona jurídica?

 

D’entrada, la imposició de multes que poden ser molt quantioses. A més, en alguns casos, clausura d’establiments, suspensió d’activitats, prohibició de contractació amb les administracions públiques o d’obtenció d’incentius fiscals, intervenció judicial, fins i tot la dissolució.

 

Què es pot fer per a evitar tal responsabilitat penal de la persona jurídica?

 

IMPLANTAR UN MODEL REAL I EFECTIU per a la PREVENCIÓ DE DELICTES EN EL SI DE L’EMPRESA.
És a dir, el Codi Penal permet l’exempció de la responsabilitat de la persona jurídica en cas d’optar per un model de tals característiques, si bé el seu objectiu principal és prevenir i detectar possibles riscos penals.

Qui pot proporcionar assessorament sobre l’adopció i execució d’un model de prevenció de delictes
per a la meva empresa?

 

Professionals formats en l’àmbit de la defensa corporativa penal i més concretament de la Compliance, que solen treballar des d’equips interdisciplinaris centrats en la implantació del model de prevenció de delictes i que assessoren també en les qüestions mercantils, laborals, reguladores i de protecció de dades personals que tenen a veure amb aquell.

 

Quant temps tinc?

La reforma va entrar en vigor l’1 de juliol de 2015, així que les empreses ja haurien de tenir-la implantada. El més important és anar fent passos en aquest sentit, perquè la plena implementació comporta diversos mesos.

Així doncs, és obligatori?

No, en sentit estricte. Es a dir, l’administració no sanciona a les empreses que no compten amb una Compliance penal, però si una empresa no ho té implantat i es comet en el seu si un delicte que reuneixi els requisits per a imputar-la, podrà ser condemnada com a responsable penal, a més de les responsabilitats civils d’ordre indemnitzatori o administratives.